Prosil Sistem Nedir?

Nedir?

Prosil endüstriyel tip çamaşır yıkama ünitesinde yıkanan, dezenfekte edilen mop ve bezlere temizlik kimyasalı emdirilerek kartuşlanması, devamında kartuşlara doldurulan mop ve bezlerin kat arabasına yüklenerek temizlik yapılacak alana götürülmesi, bezlerin 8 yüzeyinin 8 objeyi veya yaklaşık 1 metrekarelik 8 yüzeyi temizledikten sonra kirli torbasına atılması, mopların da 20 şer metrekarelik zeminleri temizlemesi sonrasında yine kirli torbasına atılması, devam eden temizlik sürecinde mop ve bezlerin aynı şekilde kullanılması suretiyle temizliğe devam edilmesi işlemidir. İşlemin devamında kirli torbasında biriken mop ve bezler prosil yıkama ünitesinin bulunduğu merkeze götürülerek yıkama işlemi için merkeze teslim edilir. Tekrar temizlik yapmak için prosil yıkama ünitesinde temizliğe hazırlanmış içleri temizlik kimyasalı emdirilmiş mop ve bezlerle dolu olan yedek kartuşlar kat arabalarına yüklenerek temizlik yapılacak alana götürülür ve temizlik işlemine devam edilir. Prosil sistemi özetle yukarıdaki işlemlerin birbirini tekrarlayan bir iş planıdır.

KLASİK TEMİZLEME SİSTEMİNDEN FARKI NEDİR?

Şu anda endüstride kullanılan temizlik sistemini incelediğimizde; temizlik kimyasalının uygun oranlarda hazırlanarak tek bir kova içerisine doldurulduğunu, mop veya bezin her temizlenen alandan sonra bu kova içerisinde tekrar tekrar yıkandığını görmekteyiz. Buda mikroorganizmaların sürekli olarak bir alandan başka bir alana taşındığını göstermektedir. Kısacası kontaminasyon süreklilik arz etmekte temizlerken de kirletmekteyiz. Klasik temizlik yönteminde kullanılan Çift Kovalı Preslerin kovalarının doldurulup boşaltılması, temizlik kimyasallarının bir yerden bir yere taşınması, temizlik kimyasalının her seferinde uygun oranlarda kovalara ilave edilmesi, mopların ikide bir sıkılması, bezlerin yıkanması zaman kaybına neden olur. Prosil sisteminde bu zaman kayıpları ortadan kalkar. Personel daha kısa sürede daha fazla alanı kontaminasyon riski olmadan daha pratik, daha kaliteli temizler. Bu durum hem personelin motivasyonunu arttırır. İşletmeye daha az personelle çalışabilme imkanı sağlar. Temizlik maliyeti düşer.

Nasıl Su Tasarrufu Sağlar?

Klasik temizleme yönteminde çift kovalı preslerde ve kovalardaki suların rahatsız edecek kadar kirlendiğinde değiştrilir. Yapmış olduğumuz ölçümlerde 1 hastane odasının temizlenebilmesi için yaklaşık 15 lt su kullanıldığı tespit edilmiştir.(hastane temizlğinde 3 odada 1 kez suların değiştirildiği öngörülmüştür.) prosil sistem de 1 hastane odasının temizliğinde kullanılan su miktarı 8 lt dir. Otel odalarının temizliğinde görsel kirlilik gerekçesiyle maidler oda temizliğinde çift kovalı pres kullanımını terketmişlerdir. Bezler miafirlerin lavabolarında yıkanmakta su kullanımı da genelde ölçülememekte,çalışan personelin insiyatifine göre 6 ile 10 litre arasında değişmektedir. Prosil sistem de standart 1 odanın temizliği için ihtiyaç duyulan su miktarı 4 lt dir. Siteler de bu makas daha da açılmaktadır. Sektörlerin ortalamasında su tasarrufu en az % 50 gerçekleşmektedir.

Nasıl Kimyasal Tasarrufu Sağlar?

Prosil sistemde personel kimyasal ile doğrudan temas halinde değildir. Yıkama ünitesi doğrudan otomatik dozaj pompaları tarafından beslenmektedir. Sistemin kullanılacağı işletmenin ihtiyaç duyacağı kimyasal miktarları önceden tespit edilerek dozajlanmaktadır. Dolayısıyle sistem kimyasal israfına tamamen kapalıdır. Yukarıda su tasarrufu bölümünde suların değiştirilmesini konu etmiştik. Değiştirilen o suların içinde suların içine eklenmiş olan kimyasallarde her defasında atığa dönüşmektedir. Temizlik maliyeti, sistemin sağladığı standart değerler üzerinden gerçek olarak hesaplanır. Böylece işletme yıllık kimyasal, su, enerji, makina, ekipman, sarf ve işçilik giderlerini bütçeleyebilir. Maliyet-fayda analizi yapabilir, m 2 başına temizlik maliyetini öğrenir, ölçülebilir değerler üzerinden performans hesapları yapabilir.

Çalışanlarımız Alışabilecek Mi?

Tecrübelerimize göre; prosil sistem bir işletmede devreye alındığı zaman bilinçli temizlik personeli çalıştırabilen işletmelerde çok kısa zamanda kabul görüyor. Ama asgari ücret esaslı personel çalıştıran işletmelerde sisteme karşı önyargı ve direnç gelişebiliyor. Bu durumdada eğitim çalışmalarıyla kısa sürede personel asptasyonu sağlanabilmektedir. Ama sistem devreye alınıp ,personel yeterli uyumu sağladıktan sonra sisteme en az işletmeler kadar sahip çıkmaktadırlar. Özellikle otellerde odaların zemin temizliğinde personeller yere eğilip temizlik yapmaktan kurtuldukları için, işlerine olan aidiat duyguları ve motivasyonları yükselmektedir. Diğer sektörlerde kirli suların değişim noktalarına taşınması ve temiz suların tekrar temizlik yapılacak alana taşınması işi ortadan kalktığı için,çalışanların çalışma şartları iyileştirilmiş olmaktadır.

Hijyen Kalitemiz Ne Kadar Artacak?

Sağlık bakanlğımız klasik temizleme yönteminde her odada su değiştirilmesi mümkün olamayacağı için (sürdürülemeyecği için ) 3 odada bir su değiştirilmesini talimata bağlamıştır. Bu durumda sözkonusu 3 oda arasında kontaminasyon riskine zımmen onay vermiştir. Prosil sistemde bezler ve moplar her oda da değiştirilmektedir. Dolayısıyla yukarıda bahsettiğimiz kontaminasyon riski sıfırdır. Bu gerçek dahi prosil temizleme sistemi ile temizlenen işletmelerin klasik yöntemle temizliği yapılan işletmelerle kıyaslanamayacak bir hijyen standardına ulaştıklarının kanıtıdır. Prosil sistemin uygulandığı işletmelerde yapılan hijyen testlerinde temizlenen yüzey ve zeminlerin hijyen risk değerlerinin 30 RLU seviyelerine kadar düştüğü gözlemlenmiştir. Bu değerleri değerlendirirken içme suyunun kabul edilebilir RLU değer sınırının 80 RLU olduğunu belirtmek isterim.

Maliyetlerimiz Değişecek Mi?

Evet. Maliyetleriniz kesinlikle düşmektedir. Sistem çalışanların temizliğe hazırlık süreçlerini ortadan kaldırmaktadır.örneklemek gerekirse katlarda suyu olmayan bir rezidansı ele alalım. Bez ve mopla yapılan temizliği 2 kişi gerçekleştirmektedir.(genellikle) diyelimki 30 katlı bir binayı temizliyoruz. Klasik yöntemde çalışanlar yanlarında temiz sularıyla 30. Kata çıkıp temizliğe başlarlar. Oryalama her katı 10 dakikada temizlediklerini düşünelim. En fazla 3 katı temizledikten sonra personellerin temizlik yaptıkları sular katran haline gelmektedir ve değişmesi gerekmektedir. Yapılan ölçümlerde eksi katlara bu iki personelin gidip sularını değiştirmeleri ve tekrar temizlik yapacakları kata gelmeleri için ortalama 20 dakika zaman harcadıkları görülmüştür. Bu sonuç sitelerde ve rezidanslarda % 40 demektir. Başka deyişle bu hizmetler için ayrılan personeller için % 40 oranında boşuna ödeme yapılmaktadır.boşuna harcanan su ve enerjiyide hesaba kattığımız zaman, porosil temizleme sistemi bu sektörde en az % 20 maliyet avantajı sağlamaktadır. Otel sektöründe bu oran % 8 ile % 10 arası gerçekleşmektedir. Hastane ve eğitim sektöründe temizlik çalışanlarına başka işlerde yaptırıldığı için bu sektörlerde ölçüm yapamadık . ama oranlama yapacak olursak bu sektörlerdede en az otel sektörü kadar maliyet avantajı sözkonusudur.

Yüzeylere Zarar Verir Mi?

Hayır. Kesinlikle zarar vermez. Şu anda 3 yıldır devam eden projelerimiz var. Bu projelerde aksine zemin ve yüzeylerin korunduğu ve kullanım ömürlerine olumlu katkılar gözlemlenmiştir. Örneğin zeminlerde prosil sistemde yerdeki toz ve kir kısıtlı bir alanda nop yüzeyine alınarak mopla birlikte kirli torbasına atılır. Kalasik temizlik yönteminde sözkonusu kir ve tozlar biryerden başka bir yere gezip durmaktadır. Mopun üzerinde zeminlerde ordan oraya gezen toz kirler sürtünmeyle birlikte yıpratıcı etki yaratırlar. Zeminlerde cila varsa bu cilanın ömrünü azaltırlar. Bu durumda başka maliyet avantajı yaratan faktördür.

Çevresel Faydaları Nelerdir?

Prosil sistemin klasik temizleme yöntemine göre çevresel faydaları:

  • Su tüketimini minumum yarı yarıya azaltır.

  • Kirlilerin temizlenmesi sırasında oluşan atık su miktarı minimum yarı yarıya azalır.

  • Temizlik personellerini ve temizlik yapılan alanlarda yaşayanları kontaminasyon riskine karşı tam anlamıyla korur.

  • Klasik sistemde temizlik yapılan zemin ve yüzeyde zaman içinde bir buğ tabakası oluşur. Bu tabaka temizlik için kullanılan kimyasalın birikimidir. Bu birikim güneş ışığı ile parçalanarak eser miktarda ortamın havasına karışır.bu durum ortamda yaşayan insanların kansorejen etkilere uğramasına neden olur. Prosil sistemde böyle bir durum sözkonusu değildir.

  • Yıkama,dezenfeksiyon ve temizlik aşamalarında,otomatik dozajlama sistemi sayesinde her defasında aynı oranda ve optimim miktarda kimyasal kullanılır. Klasik yöntemde bazen ihtiyaçtan az kimyasal kullanılır. Bu durumda yeterli temizlik yapılamaz. Bazende gerekenden çok kimyasal kullanılır. Bu durumda da gereksiz yere çevre kirletilir.

  • Kullanılan alanların özelliğine göre enerji tasarrufu sağlar. Şöyle ki; klasik temizleme yönteminde kirlenen suların değiştirilmesi için her defasında(özellikle katlar da su bulunmayan ortamlarda) asansörler kullanılır. Prosil sistemde elemanların gün boyunca ihtiyaç duyacakları hazır malzeme yanlarında bulunduğu için böyle bir ihtiyaçları olmaz.

  • Personellerin temizliğe hazırlık süreçlerini ortadan kaldırır ve çalışma koşullarını iyileştirir. Bu durum da yüksek iş verimi sağlar.

Basında Prosil

Referanslarımız

İnovia2 (Esenyurt/İstanbul)

İnovia2 (Esenyurt/İstanbul) 3700 konutluk site prosili seçti. 2013'ten beri çözüm ortaklığımız devam etmektedir.

Conrad İstanbul Bosphorous

2015 Haziran ayından beri Conrad İstanbul Otel misafirlerinin hijyenini prosil sistem ile sağlamaktadır.

Hilton İstanbul Bosphorous

2016 Ocak ayından beri Hilton İstanbul Bosphorous Otel misafirlerinin hijyenini prosil sistem ile sağlamaktadır.